Studiecirkel – Fågelskådning i din närmiljö

Skriven on Apr 19, 2013 in Kurser

Gotland +Örskär+Nicke 06 030Njuter du av fågelsång men undrar vad det är för fåglar som kvittrar i din trädgård? Ser du fågelflockar på hösten och frågar dig vart det är på väg? Vill du träffa likasinnade och lära dig mer i en trevlig atmosfär, ute i naturen? Då är det här en studiecirkel för dig!

Du behöver inga förkunskaper och ingen särskild utrustning, även om en kikare är bra. Du får tips om utrustning, fågelböcker m.m under kursen. Jag som leder kursen heter Olle Kvarnbäck, och är biolog, fågelskådare och naturguide.

Plats: Vi utgår från Molkom och samlas utanför SV Värmland/ Molkom, Skolgatan 3.

Start: Sön 5 maj kl. 9.00.
Övriga träffar: 26 maj, 3 juni (kväll), 8 sept och 29 sept. Samtliga är söndagar (fm) utom 3 juni (mån kväll). Varje träff 2-4 tim, beroende på restid mm.

Pris: 450 kr (5 träffar).

Anmälan: till SV Värmland/Molkom 0553-412 97 senast 29 april…..Begränsat antal deltagare…först till kvarn….

Frågor: olle@naturvisaren.se, tel: 0736-333873. Du hittar även info på min hemsida www.naturvisaren.se.
Välkommen med din anmälan!

Preliminärt Program

Träff 1. (5 maj) – Vårens kvitter. Lungälvsravinerna i Brattfors. Nu har flera vårfåglar anlänt och sjunger för full hals och vitsipporna blommar ymnigt. Chans att få se sällsyntare fåglar som strömstare, forsärla, järpe och tretåig hackspett.

Träff 2. (26 maj) – Vårens kvitter, del 2. Nu har nästan alla flyttfåglar anlänt och vi kan höra en konsert av olika sångare, trastar och kanske göken. Plats bestäms senare.

Träff 3. (3 juni) – Kvällens sångfåglar. Vi börjar med ett besök på fågelmuseet i Molkom och tar oss sen ut i junikvällen för att lyssna på kvällens olika solosångare. Kanske får vi höra den skickligaste imitatören, kärrsångaren.

Träff 4 (15 september) – Höstens flyttfåglar. Vi besöker fågelsjöarna Norra och Södra Hyn nära Forshaga, där hundratals sjöfåglar stannar till på den långa färden söderut. De lockar också till sig olika rovfåglar. God chans att få se havsörn.

Träff 5 (6 oktober) – Höstens flyttfåglar, del 2. Vi besöker Hammarös sydspets, där flyttfåglarna “tar sats” inför den långa passagen över Vänern. Om vi har tur så pågår ringmärkning och vi kan få se fåglar på riktigt nära håll!